Απο τότε που πήγαινα σχολείο, θυμάμαι πως στις ειδήσεις ακουγόταν μόνιμα το θέμα της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια απο τότε, είναι η αλήθεια, αλλά όπως είναι σε όλους γνωστό το θέμα είναι απόλυτα επίκαιρο καθώς η λύση του μοιάζει να είναι δυσκολότερη απο το γόρδιο δεσμό.
Ο Αλέξανδρος, έριξε μια με το σπαθί του, και ξέσκισε τον εν λόγω δεσμό. Όσο παλλικαρίσιο και αν ακούγεται, δεν πιστεύω οτι κάποιος πολιτικός θα ξεσκίσει αντίστοιχα τον αντίστοιχο δεσμό (ή θεσμό) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, εκτός και αν του ξεσκίσει τα πρέκια –που είναι μάλλον αδύνατο διοτι αυτό συμβαίνει ήδη.
Θα είμαι ξεκάθαρος. Δεν ζητώ να γίνουμε ΜΙΤ , Harvard ή Oxford απο τη μία μέρα στην άλλη. Αναγνωρίζω οτι λόγω πολιτισμικών χαρακτηριστικών είναι αδύνατον να πάρουμε ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα και να το κάνουμε copy, paste στην Ελληνική πραγματικότητα. Δεν θα έβλεπα λοιπόν ένα σκίσιμο του γόρδιου δεσμού με το στυλάκι του Αλεξάνδου, αλλά μια σταδιακή μετάβαση με απαλές αλλαγές.
Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι οτι το πανεπιστημιακό κατεστημένο είναι τόσο σάπιο, που κάνει ΜΠΑΜ απο χιλιόμετρα. Είναι λοιπόν πολύ φανερή η απώλεια της διάθεσης κάποιων να κάνουν κάποια βήματα για να αλλάξουν τα πράγματα. Θα αναφέρω λοιπόν ένα χτυπητό παράδειγμα.
Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ακαδημαικό «στολίδι» της Αθήνας, μη ξεράσω! Ζούμε στην εποχή του ίντερνετ. Με τη βοήθεια του ίντερνετ, καθίσταται δυνατό όχι μόνο να διαφημήσει κανείς στο εξωτερικό το academic excellence όπως λένε και οι Άγγλοι, αλλά και να διαθέσουν πληροφορίες για τους επιστήμονες-καθηγητές που συνεργάζονται με αυτά και να βοηθήσουν τους φοιτητές, κάνοντας ηλεκτρονικές κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες ή προσφέροντας ηλεκτρονικές εφαρμογές για κάθε μάθημα (σημειώσεις, παραδόσεις, κτλ).
Για να πραγματοποιηθεί αυτό, χρειάζεται να προσληφθεί ένας ειδικός σε κατασκευή websites στην κεντρική διεύθυνση του πανεπιστημίου και κάποιου είδους computer specialists σε κάθε τμήμα.
Ιδού λοιπόν αγαπητοί μου, η Ελληνική προσπάθεια! Ιδού το website του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στη συνέχεια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο τολμάει να διατείνεται οτι διαθέτει και εργαστήρι νέων τεχνολογιών. Φαίνεται οτι οι εν λόγω κύριοι πήραν τη νέα αυτή τεχνολογία (και τα κονδύλια που τη συνόδευαν) και μόνο για την πρόοδο του πανεπιστημίου δε την εκμεταλεύτηκαν .
Και για όσους αρχίσουν τις ΜΑΛΑΚΙΕΣ τύπου «έγινε μια προσπάθεια», «Μη μας συγκρίνεις με τις άλλες Ευρωπαικές χώρες που δεν έχασαν την αναγέννηση και το διαφωτισμό», ορίστε τα links με τα websites πανεπιστημίων σε κάποιες απο τις φτωχώτερες τριτοκοσμικές χώρες:
Το πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία)
Το πανεπιστήμιο της Κινσάσα (Κονγκό)
Το πανεπιστήμιο του Ντακάρ (Σενεγάλη)
Το πανεπιστήμιο του Κατμαντού (Νεπάλ)
Το πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν
Το πανεπιστήμιο του Μπαγκλαντές
Κάποιο απο τα πανεπιστήμια της Μοζαμβίκης
SURPRISE!!!!!!!!!! Όλα τα links λειτουργούν, και όλα τα hyperlinks στα websites επίσης!!! Υπάρχουν πληροφορίες για ΤΑ ΠΑΝΤΑ, με πολύ παρουσιάσιμο (τις περισσότερες φορές) τρόπο (μιλάμε οτι σε εκείνες τις χώρες οι άνθωποι πεθαίνουν απο την πείνα). Πατήστε τώρα τα hyperlinks Ενημέρωση, Δομή, Εκπαίδευση, Δρώμενα, και Φοιτητές στο website του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, του τμήματος που θα έπρεπε να έχει το πιο εμφανίσημο και απίστευτο website στην Ελλάδα, και κλάφτε τη μοίρα σας γι’αυτά που ποτέ δεν θα δείτε γιατί ΠΟΤΕ δε θα γίνουν σε αυτή τη χώρα. Ούτε τα πιο απλά.