Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 21, 2007

Το βιβλίο: Ο Μάικλ Μούρ είναι ένας μεγάλος χοντρός ηλίθιος λευκός


'Ημουν σίγουρος οτι κάπου θα υπήρχε και κάτι τέτοιο. Εκεί που έψαχνα ένα βιβλίο για πολιτικό κινηματογράφο στο Αμαζον (με keywords cinema, politics) το πρώτο ή δεύτερο αποτέλεσμα (εντελώς τυχαία !!) ήταν ένα βιβλίο με τίτλο "Michael Moore is a big fat stupid white man"(2005). Ποτέ δεν πήρα πολύ στα σοβαρά τον Michael Moore αν και όντως τα περισσότερα απο αυτά που παρουσιάζει, συμβαίνουν. Άλλα σε μικρότερη κλίμακα, άλλα σε μεγαλύτερη. Διάβασα κάποτε το "ηλίθιοι λευκοί" απο περιέργεια αν και γενικά σε τέτοιου είδους προπαγανδιστικά προτιμώ πιο σοβαρές και εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντως, αυτός ο άνθρωπος έκανε mainstream κάποια σοβαρά γεγονότα και τα πλάσαρε με έναν χιουμοριστικό και ευκολοχώνευτο τρόπο μήπως και πάρουν μυρωδιά κάποιοι Αμερικάνοι.
Αυτό που αρχικά με προβλημάτισε είναι πώς είναι δυνατόν κάποιος να είναι τόσο ηλίθιος ώστε να γράψει ένα βιβλίο για κάποιον άλλο, τιτλοφορώντας το έτσι. Έιναι δηλαδή σαν να εκδίδει κάποιος στην Ελλάδα επι δικτατορίας, ένα βιβλίο που να λέγεται "Ο χοντρομαλάκας Κώστας Γαβράς", επειδή η ταινία Ζ δεν κολάκευε τη χώρα του. Καλά...τη συγκεκριμένη περίοδο ίσως να τον ευθάρυναν κίολας να το γράψει, αλλά στην Αμερική (επισήμως τουλάχιστον) δεν έχουν δικτατορικό καθεστώς. Μετά αναρωτήθηκα ποιός μπορεί να είναι τοσο ηλίθιος ώστε να το αγοράσει για να το διαβάσει. Τελικά αποφάσισα οτι η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι πολύ απλή. Το βιβλίο προορίζεται για το Αμερικάνικο κοινό (το οποίο πρέπει να ενθουσιάστηκε, εξού και ο συνοδευτικός υπότιτλος new york times bestseller), πάει και τελείωσε.
Δηλαδή εντάξει...και εγώ δεν πάω καθόλου την Πάνια ρε παιδιά αλλά αυτό δεν πάει να πεί οτι θα πάω να βγαλω ένα βιβλίο του τύπου "Η Ανίτα Πάνια είναι μια χοντροηλίθια ξεφτιλισμένη ύπαρξη που τη βρίσκει με το να ρεζιλεύει στην TV διανοητικά καθυστερημένους ανθρώπους και κανείς δεν κάνει κάτι για αυτο".Τώρα που το ξανασκέφτομαι βέβαια δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα......! Πάω μάλιστα στοίχημα οτι θα συνόδευόταν άνετα απο κόκκινο υπότιτλο "the Ποντίκι best seller".