Σάββατο, Δεκεμβρίου 13, 2008

Χάος

Κάποιοι φίλοι με ρώτησαν για ποιό λόγο δεν έχω γράψει κάτι σχετικό με τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομαδας. Δεν μπήκα στον κόπο διότι πέραν του οτι είχα πολύ δουλεια, ανακάλυψα οτι εκτός απο το κέντρο της Αθήνας, εβραζε και ο διαδικτυακός χώρος γενικότερα. Αυτός ο web αναβρασμός είχε ώς αποτέλεσμα να διαβάσουμε εξαιρετικές αναλύσεις, απόψεις και αφιερώματα όπως αυτά που έκαναν την εμφάνιση τους στο blog anemos, αλλά και άλλες πολύ πιο μονόπλευρες και κατ' επέκτασην πολύ λιγότερο σοβαρές απο καθηγητές πανεπιστημίων που υποτίθεται οτι ειδικεύονται σε τομείς πολιτικών και κοινωνικών επιστημών.

Διότι όταν αγαπητέ καθηγητή πολιτικών επιστημών του Yale θεωρείς, τα ίδια τσογλάνια που κανονίζουν να παίξουν ξύλο μετά το ντέρμπι Παναθηναικός-Ολυμπιακός, ώς άτομα τα οποία έχουν ασπαστεί την αναρχική ιδεολογία (και συνεπώς έχουν μελετήσει η έστω ακούσει για Προυντόν, Κροπότκιν η Μαλατέστα), και μάλιστα τα θεωρείς ώς το μείζον πρόβλημα της υπόθεσης, τότε η σοβαρότητα της γνώμης σου υποβαθμίζεται ανεπανόρθωτα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα έθεσε ένας γνωστός μου. "Σε ποιούς τελικά αισθάνεσαι πιο κοντά?", είπε. Όσο και άν με ενοχλεί η ακραία συμπεριφορά κάποιων, όσο και αν λυπάμαι τις περιουσίες που αντικαθεστώτικά, φασιστοειδή, και λοιπά στοιχεία έκαναν λαμπόγυαλό....λυπάμαι πολύ κράτος, μπάτσοι, πολιτικοί, διανοητές και λοιποί φορείες αξιών, αλλά με κάνατε να αισθάνομαι πολύ πιο κοντά τους. Η καταστροφική μανία τους στη συγκεκριμένη περίπτωση μου φέρνει στο μυαλό το Μπακούνιν οταν έγραφε οτι "το πάθος για καταστροφή είναι επίσης και δημιουργικό πάθος". Προτιμώ λοιπόν να ταχθώ με το μέρος αυτών που μέσα απο θρύψαλα και φωτιές προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι καινούριο παρά με το μέρος αυτών που έχουν εδώ και χρόνια ξεχάσει να δημιουργούν και έχουν σαπίσει τόσο που επιτρέπουν σε ένα γλοιώδες υποκείμενο, σα τον συνήγορο τών μπάτσων, να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Μοιάζει Ελλάδα πώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας Τζόκερ. Γιατί στην περίπτωση σου το ΧΑΟΣ που επικράτησε μοιάζει δίκαιο. Πράγματι, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο απο αυτό που είπε στον Μπάτμαν στην τελευταία ταινία:

Introduce a little anarchy, upset the established order, and everything becomes chaos. I am an agent of chaos. Oh, and you know the thing about chaos?It's fair.