Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2006

Crash (στ' αλήθεια)




Είμαι κατασυγκινημένος. Μόλις τελείωσε. Η καλύτερη ταινία για το 2005 (μαζί με το Edukators). Το καυστικότερο και πιο συγκινητικό σχόλιο της χρονιάς πάνω στην πιο δυσλειτουργική κοινωνία του κόσμου. Την Αμερικάνικη. Εύγε. Απλά εύγε.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2006

Υστερία απο τη Σιβηρία

Ρε..ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΡΕ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΧΙΟΝΙΑ. Μιά για αυτά που έρχονται, μια γι αυτά που υπάρχουν ήδη έξω απο την πόρτα μου και μιά γι' αυτά που θα έρθουν. ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΑΥΤΑ. Δεν υπάρχει δηλαδή τίποτα άλλο σοβαρό αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και τον κόσμο? Ειναι εμετικό το πώς τα ελεινά μέσα μαζικής ενημέρωσης αυτής της χώρας πιάνουν μια τριήμερη κακοκαιρία και την αναδεικνύουν σε κοσμοιστορικό γεγονός.

..Ακου ακου τώρα..μιλάει για έναν ηλικιωμένο ο οποίος γλίστρισε και έσπασε το ποδι του. Λές και αυτό συμβαίνει μόνο όταν πέφτει χιόνι. Α ρε κωλόχιονο τι κάνεις στο κόσμο, τον σπρώχνεις και πέφτει κάτω..ο παππους ο καημένος. Ντροπή σου.

Δεν με χέζουν λέω εγώ. Απο την ώρα που άνοιξα τα μάτια μου δεν ακούω τίποτα άλλο. Ο ζουζουνιστός θόρυβος έρχεται μέσα απο το σαλόνι που βρίσκεται η TV και τίποτα αλλο δεν ακούω εκτός απο δημοσιογράφους να φλυαρούν ακατάπαυστα με ανταποκριτές. Είναι απίστευτο. Έχουν στείλει 5-10 απο δαύτους σε κάθε διαμέρισμα της χώρας να ερευνούν...τα χιονια και να φοβίζουν τον κόσμο. Αυτό δε λέγεται πληροφόρηση ρε μαλάκες. Αυτό λέγεται σου ζαλίζω τα τέτοια λέγοντας σου συνέχεια το ίδιο πράγμα μήπως καταφέρω να σε αγχώσω και βγάλω είδηση. Είναι πολύ περίεργο δε οτι αυτούς τους δημοσιογράφους δεν τους έχω ξαναδεί ποτέ. Προφανώς είναι οι μερίδα των κακομπληρωμένων φουκαράδων οι οποίοι χρησιμοποιούνται μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα θύματα δηλαδή που πιστεύουν οτι (επιτέλους) τους δίνεται η ευκαιρία για να αναδειχτούν.
Δεν μπορώ να πιστέψω οτι κάθε δελτίο πιάνει μια μια όλες τις περιοχές της Ελλάδας και αναλύει .... Αφήστε με ρέ να το απολάυσω, μη μου τη σπάτε έτσι. Είμαι τρείς μέρες κλεισμένος στο σπίτι και το απολαμβάνω όσο ποτέ. Γιατί να πρέπει να μου μυρμηγκιάζετε το μυαλό με τις ανούσιες κάτω του μηδενώς αηδίες σας?


Σήμερα το γκρίζο τοπίο άλλαξε και ο ήλιος σε συνδιασμό με το χίονι λειτουγρέι καταλυτικά στο να ανέβει η διάθεση μου. Θα κλείσω οριστικά την τηλεόραση και θα πάω να φτιάξω κανένα χιονάνθρωπο πρίν φύγει το λευκό.

Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2006

Δαυίδ και Mallιάθ



Ήθελα αρχικά να μιλήσω για την υστερία των media με το χιονιά αλλα με πνίγει κάτι άλλο για την ώρα. Καθώς περνούσα χθές το πρωί απο το εργοστάσιο της 3E (εταιρία που εμφιαλώνει και διανέμει την Κόκα Κόλα στη Ελλάδα) που βρίσκεται πάνω στην εθνικη, σκέφτόμουν τους εκαντοντάδες που εργάζονται μέσα στα ογκώδη κτίρια, ενώ ταυτόχρονα θαύμαζα το μέγεθος του The Coca Cola Campus.

Μια δεύτερη σκέψη έφερε στο μυαλό μου τους εκατοντάδες που έβλεπα στις ειδήσεις πριν λίγες ημέρες, να κλαίνε για την επερχόμενη απόλυσή τους. Δεν έχω δουλέψει ποτέ σε εταιρία οπότε θα μιλήσω σαν απλός παρατηρητής και με βάση τη λογική και όχι με τεκμηριωμένα στοιχεία . Σκέπτομαι λοιπόν ..Οκ η 3Ε αποφασίζει να προβεί σε περικοπές για να ελαχιστοποιήσει κάποια έξοδα. Δεκτό. Είναι μόνο αυτό? Γιατί την πληρώνει ΠΑΝΤΑ η χαμηλότερη κάστα εργαζομένων? Δηλαδή αν φύγει ο χειριστής του κλάρκ, ο διανομέας, η ο φορτηγατζής θα μειωθούν τα έξοδα? Δεν το καταλαβαίνω. Γιατί να μη φύγουν δηλαδή άτομα απο την διεύθυνση τα οποία μάλιστα πληρώνονται όσο 3 εργάτες της παραγωγής? Μήπως δεν είναι οι χειρισμοί των απο πάνω που κατευθύνουν τις πωλήσεις του προιόντος? Δηλαδή ποιό το όφελος? Ο διανομέας και οι άλλες κατώτερες εργασιακές κάστες απο ποιόν θα αντικατασταθούν?

Αυτό που σκέφτομαι λοιπόν είναι οτι απλά δεν θα αντικατασταθούν...Αυτό ειναι το θέμα. Θα ξεζουμιστούν απλά οι "τυχεροί" που θα μείνουν(λαμβάνοντας φυσικά τον ίδιο μισθό), με στόχο να προσφέρουν αποτέλεσμα όμοιο και καλύτερο απο αυτό που προσέφεραν πρίν μαζί με αυτούς που τώρα απολύονται. Τι να πω τώρα. Να μιλήσω για υπεραξία..Πολύ μακριά το πάμε. Και μετά λένε οτι τα μοντέλα που κριτίκαρε ο Μάρξ έχουν παρέλθει και οι κριτικές του δεν μπορούν να ισχύουν για τα σύγχρονα συστήματα. Εμένα μου λές..Ορίστε. Η συγκεκριμένη περίπτωση με την Κόκα Κόλα (διότι στο όνομά της γίνονται όλα..) είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της αγριότητας του σύγχρονου καπιταλισμού.

Εκεί που θέλω να επιμείνω είναι στο οτι δεν παίρνω το μέρος των εργαζομένων της χαμηλότερης κάστας διότι πιστεύω οτι αργά η γρήγορα και οι εργαζόμενοι της ανώτερης κλίμακας θα απολυθούν. Αυτό το στηρίζω φυσικά κάπου. Θέλω να πώ πρώτα όμως οτι όποιος και να χάσει τη δουλειά του είναι πολύ θλιβερό, απλά με ενοχλει που πάντα την πληρώνει πρώτος ο εργάτης και την πληρώνει μαζικά.

Προσωπική μου άποψη είναι οτι οι απολύσεις είναι ένα πρώτο βήμα της εταιρίας μπροστά σε μια σειρά περικοπών που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και αυτό κυρίως λόγω του ανοίγματος των συνόρων απο την ΕΕ. Γνωρίζοντας οτι η εταιρία έχει καμμιά δεκαριά εργοστάσια ανά την Ελλάδα, υπολογίζω οτι με το που θα ανοίξουν με το καλο (?) τα σύνορα, η κοκα κόλα που θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι μου (διότι βρίσκεται καθημερινά και το εννοώ όσο λίγοι) θα προέρχεται μάλλον απο τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία η την Αλβανία, αφού τα Ελληνικά εργοστάσια θα μειωθούν σε 1 ή 2. Αυτό είναι πολύ λογικό διότι αν λάβουμε υπ' όψην τις αρχές της οικονομικής παγκοσμιοποίησης μια "φθηνή" χώρα παράγει προιόντα με πολύ ευνοικότερο (για τις εταιρίες) τρόπο. Συμπέρασμά μου λοιπόν, είναι οτι οι συγκεκριμένες απολύσεις δεν ήταν παρά μια μικρή θλιβερή εισαγωγή μπροστά σε αυτό που θα επακολουθήσει μέσα στα επόμενα 5 - 10 χρόνια.

Το μεγάλο ερώτημα για μένα ειναι ΕΝΑ και θυμηθείτε το καλά όσοι διαβάσετε αυτό το post. Το εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση πήρε ήδη την κάτω βόλτα και κατά την προσωπική μου άποψη γλυστρά ήδη πρός το θάνατο. Τι θα απογίνει λοιπόν σε μερικά χρόνια ένα άδειο γιγάντιο τσιμεντένιο κουφάρι 50 και βάλε στρεμμάτων (εκ πρώτης όψεως ο υπολογισμός) που βρίσκεται πάνω στη εθνική οδό? Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια? Νομίζω οτι είναι η γάτα των βασικών μετόχων της 3E, αλλα μπορεί και να κάνω λάθος. Η συνταγή του κυρίου Λάτση πάντως μοιάζει πολύ επιτυχημένη. Στην εποχή των multiplex τέτοια κελεπούρια δεν μένουν ανεκμετάλλευτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεν προσποιούμαι τον Κάλχα, απλά παραθέτω μια σκέψη. Η εποχή του γιγάντιου πολυκαταστήματος έφτασε και στην Ελλάδα και το Mall ήταν μόνο η αρχή. Πραγματικά δεν θα παραξενευτώ καθόλου αν σε μερικά χρόνια το νέο θεματικό πάρκο "κράχτης" βρίσκεται στο 15 χιλιόμετρο της εθνικής οδού..

και τώρα..πάω να απολαύσω την υπέροχη βαμβακερή βουή του χιονιού..