Τρίτη, Σεπτεμβρίου 16, 2008

Ελλάδα Vs Τρίτος Κόσμος: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ και ή Ουγκάντα

Απο τότε που πήγαινα σχολείο, θυμάμαι πως στις ειδήσεις ακουγόταν μόνιμα το θέμα της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια απο τότε, είναι η αλήθεια, αλλά όπως είναι σε όλους γνωστό το θέμα είναι απόλυτα επίκαιρο καθώς η λύση του μοιάζει να είναι δυσκολότερη απο το γόρδιο δεσμό.

Ο Αλέξανδρος, έριξε μια με το σπαθί του, και ξέσκισε τον εν λόγω δεσμό. Όσο παλλικαρίσιο και αν ακούγεται, δεν πιστεύω οτι κάποιος πολιτικός θα ξεσκίσει αντίστοιχα τον αντίστοιχο δεσμό (ή θεσμό) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, εκτός και αν του ξεσκίσει τα πρέκια –που είναι μάλλον αδύνατο διοτι αυτό συμβαίνει ήδη.

Θα είμαι ξεκάθαρος. Δεν ζητώ να γίνουμε ΜΙΤ , Harvard ή Oxford απο τη μία μέρα στην άλλη. Αναγνωρίζω οτι λόγω πολιτισμικών χαρακτηριστικών είναι αδύνατον να πάρουμε ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα και να το κάνουμε copy, paste στην Ελληνική πραγματικότητα. Δεν θα έβλεπα λοιπόν ένα σκίσιμο του γόρδιου δεσμού με το στυλάκι του Αλεξάνδου, αλλά μια σταδιακή μετάβαση με απαλές αλλαγές.

Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι οτι το πανεπιστημιακό κατεστημένο είναι τόσο σάπιο, που κάνει ΜΠΑΜ απο χιλιόμετρα. Είναι λοιπόν πολύ φανερή η απώλεια της διάθεσης κάποιων να κάνουν κάποια βήματα για να αλλάξουν τα πράγματα. Θα αναφέρω λοιπόν ένα χτυπητό παράδειγμα.

Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ακαδημαικό «στολίδι» της Αθήνας, μη ξεράσω! Ζούμε στην εποχή του ίντερνετ. Με τη βοήθεια του ίντερνετ, καθίσταται δυνατό όχι μόνο να διαφημήσει κανείς στο εξωτερικό το academic excellence όπως λένε και οι Άγγλοι, αλλά και να διαθέσουν πληροφορίες για τους επιστήμονες-καθηγητές που συνεργάζονται με αυτά και να βοηθήσουν τους φοιτητές, κάνοντας ηλεκτρονικές κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες ή προσφέροντας ηλεκτρονικές εφαρμογές για κάθε μάθημα (σημειώσεις, παραδόσεις, κτλ).

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, χρειάζεται να προσληφθεί ένας ειδικός σε κατασκευή websites στην κεντρική διεύθυνση του πανεπιστημίου και κάποιου είδους computer specialists σε κάθε τμήμα.

Ιδού λοιπόν αγαπητοί μου, η Ελληνική προσπάθεια! Ιδού το website του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στη συνέχεια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο τολμάει να διατείνεται οτι διαθέτει και εργαστήρι νέων τεχνολογιών. Φαίνεται οτι οι εν λόγω κύριοι πήραν τη νέα αυτή τεχνολογία (και τα κονδύλια που τη συνόδευαν) και μόνο για την πρόοδο του πανεπιστημίου δε την εκμεταλεύτηκαν .

Και για όσους αρχίσουν τις ΜΑΛΑΚΙΕΣ τύπου «έγινε μια προσπάθεια», «Μη μας συγκρίνεις με τις άλλες Ευρωπαικές χώρες που δεν έχασαν την αναγέννηση και το διαφωτισμό», ορίστε τα links με τα websites πανεπιστημίων σε κάποιες απο τις φτωχώτερες τριτοκοσμικές χώρες:

Το πανεπιστήμιο της Ουγκάντα

Το πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία)

Το πανεπιστήμιο της Ρουάντα

Το πανεπιστήμιο της Τανζανίας

Το πανεπιστήμιο της Κινσάσα (Κονγκό)

Το πανεπιστήμιο του Ντακάρ (Σενεγάλη)

Το πανεπιστήμιο του Κατμαντού (Νεπάλ)

Το πανεπιστήμιο της Ανγκόλα

Το πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν

Το πανεπιστήμιο του Μπαγκλαντές

Το πανεπιστήμιο του Μπενίν

Κάποιο απο τα πανεπιστήμια της Μοζαμβίκης

SURPRISE!!!!!!!!!! Όλα τα links λειτουργούν, και όλα τα hyperlinks στα websites επίσης!!! Υπάρχουν πληροφορίες για ΤΑ ΠΑΝΤΑ, με πολύ παρουσιάσιμο (τις περισσότερες φορές) τρόπο (μιλάμε οτι σε εκείνες τις χώρες οι άνθωποι πεθαίνουν απο την πείνα). Πατήστε τώρα τα hyperlinks Ενημέρωση, Δομή, Εκπαίδευση, Δρώμενα, και Φοιτητές στο website του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, του τμήματος που θα έπρεπε να έχει το πιο εμφανίσημο και απίστευτο website στην Ελλάδα, και κλάφτε τη μοίρα σας γι’αυτά που ποτέ δεν θα δείτε γιατί ΠΟΤΕ δε θα γίνουν σε αυτή τη χώρα. Ούτε τα πιο απλά.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

To tmhma twn new media ekane to website toy tmhmatos MME?

ok, just a joke

To aueb.gr einai leitourgiko,enhmerwmeno, moderno kai mia xara pantws..

Mporoun na dwsoun se exwterikh etaireia na exei kai th synthrhsh kai na kanei to sxediasmo , den einai toso tragiko.

H alhtheia einai pws to site enos organismou einai... h mish arxontia... pleon !

Juan Diosfavor είπε...

"To tmhma twn new media ekane to website toy tmhmatos MME?

ok, just a joke"

haha, to pithanotero einai oti aytoi to ekanan, nai!

Eytyxws pou den einai etsi ta website olwn twn panepistimiwn stin ellada..To aueb kalo ontws!

Ανώνυμος είπε...

Nomizw pws eimai h no1 anagnwstria sou (ayth pou ekane to sxolio sto lse kapote..).

Thelw to oscar h' mallon oxi.. thelw to eidiko vraveio ths vradias gia thn ' ypertath prosfora mou sta sxolia tou blog everything counts mpla mpla mpla..

To vraveio mou tha einai to single twn Depeche se diskaki parakalw kai tha akolouthisei party sto vinylio( to kalokairino kata protimhsh, grhgora prin kleisei) me taytoxronh provolh ths tainias-komenti " you ve got e-mail"( xronia mprosta apo thn epoxh ths)

''Eyxaristw th mama mou, tous thamaystes mou, ton kosmo pou me anexetai kai ton thaymasto kosmo tou blogging pou me anedeixe etc.." h' kapws etsi

Steile mou sto mail mou apo pou tha paralavw to diskaki parakalw

Ανώνυμος είπε...

Nomizw pws eimai h no1 anagnwstria sou (ayth pou ekane to sxolio sto lse kapote..).

Thelw to oscar h' mallon oxi.. thelw to eidiko vraveio ths vradias gia thn ' ypertath prosfora mou sta sxolia tou blog everything counts mpla mpla mpla..

To vraveio mou tha einai to single twn Depeche se diskaki parakalw kai tha akolouthisei party sto vinylio( to kalokairino kata protimhsh, grhgora prin kleisei) me taytoxronh provolh ths tainias-komenti " you ve got e-mail"( xronia mprosta apo thn epoxh ths)

''Eyxaristw th mama mou, tous thamaystes mou, ton kosmo pou me anexetai kai ton thaymasto kosmo tou blogging pou me anedeixe etc.." h' kapws etsi

Steile mou sto mail mou apo pou tha paralavw to diskaki parakalw

Juan Diosfavor είπε...

Hahaha!
Den exeis kai adiko, ok loipon tha sou etoimasw ena diskaki me ta best of twn depeche (oxi mono ena single) afou exakoloutheis kai diavazeis to blog! To axizeis pragmatika. hehe

Oso ya to party sto vinilio tha to palepsw alla dyskolo...

Alitheia ti ekanes me to LSE?Pane kapou 2 xronia apo tote nomizw..

Ανώνυμος είπε...

Vasika phga s ena grande ecole sto Parisi..AAA, o,ti peis kanw.
oxi asteieyomai, megalh istoria.

Sthn epilogh taytothtas, sth dieythynsh URL exw valei to mail mou mporeis na to deis?to @=papaki gia na thn dextei

Sta best of na valeis kai to ' dressed in black' giati etsi tha erthw na to paralavw..!

Esy, kaneis didak sto Londino akoma an katalava kala?

Ανώνυμος είπε...

μιλαμε για πολλη τεχνολογια δικε μου ε! δε νομιζω αληθεια να τους νοιαζει η εικονα του πανεπ στο web, αλλιως θα ειχανε κανει κατι και οχι μια μπλε μπουρδα χωρις λινκ στο κεντρικο σαιτ τους. ετσι κι αλλιως οι θεσεις ειναι πληρεις... γιατι να μαθει για το πανεπ κι αλλος κοσμος, ε?? καλα ειμαστε στο μηδεν μονοι μας, δε χρειαζομαστε ανταγωνιστες!

αφιερωμενο
iollllll

Juan Diosfavor είπε...

opws to eipes sou sou!(btw den vlepw tpt pou na exei sxesi me mail..)

Sou sou είπε...

OK

ws sxoliasths blog exw kai egw pleon to diko mou profil gia na mhn xanw ta vraveia mou ws anwnymh

Elpizw na exw ontws kerdisei kai na mhn einai ola psemmata opws sta thlepaixnidia toy thleasty parakalw!

Perimenw thn apostolh tou me royal mail kai se xartinh syskeyasia-oxi plastikh!

Ανώνυμος είπε...

Οι παπαριες που μας παπαγαλιζανε επιμονα στο σχολειο αντιστοιχουν με το να δινεις στοματικο διαλυμα σε φαφουτη 90χρονο.

Μαλιστα, το στοματικο διαλυμα καταντησε να θεωρειται τοσο σημαντικο που πλεον το περεχυνουμε στα παιδια μας, πλενουμε τις μασχαλες μας και μισουμε οποιον το αμφισβητησει στο ονομα του.. (συνδρομο Windex)

Ετσι, φτασαμε να μην βλεπουμε τιποτα αλλο απο πρασινες και κοκκινες μπαλες να συναγωνιζονται στο ποιος ξυριζει τις μασχαλες του καλυτερα: αυτος απο αριστερα; εκεινος απο δεξια; ή μηπως να δοκιμαζαμε και τις ενδιαμεσες λυσεις;(για να χωραμε ολοι στην τελικη)

Μαλιστα, η αυνανιτσα στην οποια ζουμε ειναι τοσο ενδοξη, ντομπρα και μαγκιορα που αδιαμφισβητητα μας χαρακτηριζει και (επιτελους!) καθοριζει την ταυτοτητα μας ως εθνος! Η χαμενη εφηβεια, το χεβι μεταλ και η ανεξαρτητη σκεψη δεν χρειαζονται πλεον..

Το καταφεραμε μεσα σε χρονο ρεκορ φτασουμε εκει και με το ελαχιστο δυνατο δολωμα.. οταν την ιδια στιγμη τα προαναφερθεντα αφρικανικα κρατη ακομα αγωνιζονται για το δικιο τους, την αληθινη τους ταυτοτητα στο σημερινο κοσμο... και φυσικα αναλαμβανουν και πληρωνουν ολο το κοστος με το ιδιο τους το αιμα.

Αυτη ειναι η διαφορα λοιπον.
Το νεοελληνικο κρατος εχει παραδωσει τα οπλα απο τις απαρχες του. Εχουμε γινει τα καλυτερα προβατα...
... που προθυμια για ιστορικες γνωσεις(ποναει!), εφαρμοσμενες θετικες επιστημες(βαριεμαι..), τεχνολογια(τι κανει το enter?), αποτελεσματικη αξιοποιηση φυσικων πορων(εξ'αλλου οι ανεμογεννητριες "εκπεμπουν καρκινο"), οταν μας φτανει ενα.απλο.στοματικο.διαλυμα.;

Για τους δυσπιστους, δειτε Zeitgeist Addendum να καταλαβετε τι συμβαινει και γιατι μας μαθανε να αληθωρουμε οσο καλυτερα μπορουμε.

Κλειστε την τηλεοραση για παντα!
Περιοριστε την χρηση credit cards και δανειων στο ελαχιστο δυνατο.
Don't believe the hype...

:) :) Εις υγειαν! :) :)

ΥΓ: Γεια σου φιλε μου, και γκαμω τα blog! ;) :D

Ανώνυμος είπε...

Εξ'αλλου, η ελλαδα ειναι η μονη χωρα της αφρικης με λευκους... (οχι δικο μου αλλα καλο)

... μακαρι!.. τουλαχιστον θα ειχαμε site πανεπιστημιων.. και πανεπιστημια..

ΧΑ..

Juan Diosfavor είπε...

Agapite Iolllbro (hehe, kalo!) De borw para na symfwnisw 100% me to sxolio sou!

"Εξ'αλλου, η ελλαδα ειναι η μονη χωρα της αφρικης με λευκους... (οχι δικο μου αλλα καλο)" SUPER LOL ya ayto!!!!!!!haha