Παρασκευή, Νοεμβρίου 07, 2008

Η βιογραφία των stars (και όχι μόνο) στη σύγχρονη κοινωνία.

Είναι εντυπωσιακή η ικανότητα της σημερινής κοινωνίας να απορροφά, να χωνεύει, να ανακυκλώνει τα "οργισμένα" της είδωλα. Ακόμα εντυπωσιακότερη είναι η ικανότητα του συστήματος που φιλοξενεί την κοινωνία αυτή, να αναπαράγει και να ξανασερβίρει όσο το δυνατόν συντομότερα τις περιπετειώδεις ζωές και τους μυστηριώδεις θανάτους ατόμων που λειτούργησαν ώς πιόνια στη βιομηχανία της κουλτούρας, που αποτελεί την πανοπλία, και την ασπίδα αν θέλεις, του συστήματος αυτου.

Πάρε για παράδειγμα τον Heath Ledger. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 2008 και σήμερα, ούτε καν ένα χρόνο μετά το θάνατο του, μπορείς άνετα να βρείς πάνω απο 15 βιβλία σχετικά με τη ζωή του. Πάντα νόμιζα οτι η "ιεροτελεστία" του να κάτσεις και να γράψεις ένα βιβλίο, είναι πιο χρονοβόρα και πολύπλοκη απο το να πάς για χέσιμο. Και αυτό διότι, σε αντίθεση με το χέσιμο, η συγγραφή ενός βιβλίου, νομίζω, απαιτεί πρώτα απο όλα έρευνα (ανάλογα πάντα και με το θέμα - αρα στην περίπτωση της βιογραφίας σίγουρα), έμπνευση, αρχειοθέτηση πληροφοριών, συγκρότηση και άλλα που δεν γνωρίζω γιατι ποτέ δεν υπήρξα συγγραφέας. Η απώλεια όλων των παραπάνω έχει, κατα τη γνώμη μου, ώς αποτέλεσμα τη συγγραφή ενός βιβλίου το οποίο στερείται πρωτοτυπίας αλλά και λογοτεχνικής ποιότητας. Με λίγα λόγια η υποβάθμιση όλων των παραπάνω συνιστά ένα βιβλίο γραμμένο χωρίς καμία έμπνευση, το οποίο θα γίνει αρχικά αποδεκτό, και τελικά best seller σε μια κοινωνία χωρίς έμπνευση.

Ας προσθέσουμε στα παραπάνω οτι η διαδικασία της έκδοσης ενός βιβλίου (δικαιώματα, διορθώσεις, εξώφυλλο) πρέπει να διαρκεί, το λιγότερο, κανένα δίμηνο. Υποψιάζομαι λοιπον, οτι όταν κάποιος αποφασίζει να γράψει τη βιογραφία κάποιου μέσα σε δέκα μήνες (αν υποθέσουμε οτι ξεκινά το γράψιμο την αμέσως επόμενη μέρα απο το θάνατο του κεντρικού χαρακτήρα), το αποτέλεσμα δεν είναι απλά ένα βιβλίο αδιάφορο, αλλά ενα βιβλίο το οποίο αξίζει τελικά να διαβάσει κανείς μόνο κατα την "ιεροτελεστία" του χεσίματος, και επιπροσθέτως να σκουπίσει τον κώλο του με 7 απο τις 300 σελίδες του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Egw pali den katalavainw giati panta exei endiaferon kai apokta mythikes diastaseis h zwh atomwn xmmm kallitexnwn pou xanontai ypo perierges synthikes. Dhladh aponenohmeno diavhma shmainei plousia zwh kai 16 viografies(=xiliades selides)?Tha trelathoume.

An thelw ysterofhmia ,na parw ta metra mou !!

Isws eimai kynikh

sou sou