Πέμπτη, Ιανουαρίου 05, 2006

Λόνtον Σκοuλ οφ Ικoνόμιkς

Έχω πιεί πολλά μα πολλά ρακόμελα αυτή τη στιγμή οπότε τα όποια ορθογραφικα παρακαλώ να μήν σχολιαστούν. Θέλω όμως να πώ μιά όμορφη ιστορία.

Την περασμένη χρονιά είχα την τύχη να βρίσκομαι στο Λονδίνο για μεταπτυχικά. Τελειώνοντας το πρώτο μου πτυχίο και έχοντας προσφορά απο ένα πανεπιστήμιο το οποίο είναι γνωστό για την υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει, αλλα και για το φιλελεύθερο πνεύμα που το διακρίνει, ήμουν πολύ ενθουσιασμένος.

Σήμερα, ένα χρόνο και κάτι μήνες μετά, και μιλώντας εκ του ασφαλούς αφου το πήρα το μεατπτυχιακό, δηλώνω οτι δέν είμαι πλέον πολέμιος του Ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης. Ωφείλω να παραδεχτώ οτι στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια είναι, απο οργανωτικής απόψεως, κάτι καλύτερο απο μποuρδέλα. Έχοντας αυτό υπ' όψην όλα αυτά τα χρόνια δεν έβλεπα την ώρα να βγώ έξω και να αντικρύσω αυτή την τοοοοοοοοσο μεγάλη διαφορα. Δέν ξέρω αν έφταιγε γενικά το αγγλικό σύστημα. Νομίζω οτι δεν ήταν αυτό. Νομίζω οτι το λάθος, το μεγάλο λάθος ήταν στο πανεπιστήμιο το οποίο επέλεξα και καταβάλοντας κόπο (σε διάφορα επίπεδα) κατάφερα να πάω. Η συνέχεια είναι μια εμπλουτισμένη επανέκδοση ενός post που είχα κάνει στο παλίο μου blog την περίοδο της εξεταστικής.

Το ελεσι το άφησα πίσω με μεγάλη απογοήτευση. Αυτό που κατάλαβα είναι οτι πρόκειται για ενα πανεπιστήμιο για πλουσιόπαιδα που θέλουν να κυβερνήσουν τον κόσμο του αύριο. Καμια ποιότητα στην εκπαίδευση, καμία οργάνωση για την επικοινωνία σε διαπροσωπικό επίπεδο, και καμία προσοχή στη σχέση του φοιτητή με τον καθηγητή. Μια απρόσωπη σχέση υπαλλήλου και εργοδότη στην οποία παραδόξως πλήρωνει ο υπάλληλος και μάλιστα τα μαλιοκέφαλά του. Αποτυχία σε όλα τα επίπεδα. ΜΗΔΕΝ. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να διατηρήσουν βαθύ το κόκκινο στο εντυπωσιακό σήμα τους και να αντλησουν όσα πιο πολλά χρήματα μπορούσαν με κάθε δυνατό τρόπο.

Δεν ξέρω αν πρέπει να τα ρίξω στο καπιταλιστικό σύστημα η σε κάποιο άλλο σύστημα. Το μόνο σίγουρο είναι οτι οι άνθρωποι προσφέρουν εξειδικευμένη εκπαίδευση έναντι βαρβάτων χρηματικών ποσών δίνοντας σου τελικά ένα πτυχίο το οποίο θα πουλήσεις για να τοποθετηθείς, μαζί με άλλους σαν κλόνος, μέσα στο σύστημα των financial - business oriented εταιριών -με τις οποίες συνεργάζεται το πανεπιστήμιο. Θα αποκτήσεις τις εξειδικευμένες γνώσεις για να γίνεις ο κορυφαίος μαλάκας investment banker και ταυτόχρονα ο ποταπότερος οικογενειάρχης και συμβατικός μεγαλοαστός χωρίς καμία διάσταση προσωπικής ζωής.

Μας έλεγαν οτι είναι μεγάλη επιτυχία να έχεις τελέιώσει ενα πανεπιστήμιο σαν αυτό. Με τέτοια παράδοση στις κοινωνικές επιστήμες και στα οικονομικά, αλλα και στο φιλελεύθερο πνεύμα του ακαδημαικού προσωπικού του. Με αυτού του είδους τα παραμύθια, το πανεπιστήμιο αυτό θεμελιώνει την οικονομική του βάση προσελκύοντας ηλιθιους δύο διαστάσεων.
  • πρό του πτυχίου ηλίθιος φοιτητής ο οποίος πληρώνει 13.000 ΛΙΡΕΣ για να κάνει μεταπτυχιακό στο ελεσι (για MBA δεν συζητάμε κάν το κόστος αλλά ούτε και το επίπεδο βλακείας αυτού που επιλέγει να το κάνει με τόσα χρήματα που κοστίζει).
  • μετά το πτυχίο ηλίθιος φοιτητής ο οποίος όχι μονο νιώθει περήφανος για τις 13.000 λίρες που έδωσε αλλα εγγράφεται και σαν Alυmni ωστε να περιλαμβάνεται στις λίστες του πανεπιστημίου για πάντα και να δέχεται συχνά πυκνά τηλεφωνήματα απο το για δωρεές
Το αποτέλεσμα? Η κατασκευή ιστοσελίδων σαν αυτή:

http://www.lse.ac.uk/collections/campaignForLSE/facilities.htm

Η παραπάνω σελίδα αφορά τους alumni που ενδιαφέρονται να δωρίσουν κάποιο ποσό στο αγαπητό τους πανεπιστήμιο. Σε ένα τέτοιο σύστημα όμως, τίποτα δεν γίνεται χωρίς αντάλαγμα. Έτσι στο παρπάνω site βλέπουμε ΠΟΛΥ δελεαστικές προτάσεις!! Με 350.000£ κάποιος μπορέι να δώσει το όνομα του στήν πύλη του κτιρίου για υπηρεσίες φοιτητών η ακόμα και σε καποιο " σημαντικό " πέρασμα στο εσωτερικό η και εξωτερικό του κτιρίου. Το πόσο σημαντικός μπορέι να είναι ο τοίχος πάνω απο την κάσα μιας πόρτας ενός πανεπιστήμιο το συζητάμε..... Εκτός βέβαια εάν πρόκειται για εκείνο τον εξωτερικό τοίχο κοντά στη βιβλιοθήκη όπου κάθε παρασκευή μαζέυονται διάφοροι φοιτητές του πανεπιστημίου και παίρνουν ναρκωτικά, η πηδάνε τραβεστί. Με 5.000.000 λίρες μάλιστα μπορεί κανείς να μετονομάσει το κτίριο St. Clements (κεντρικό κτίριο που ανήκει στο συγκρότημα του πανεπιστημίου), σε κτιριο "Παπαρίδης" ή ακόμα και "Σkορδοποuτσογλοu". Εξαιρετικά ενδιαφέρον!!
...Τώρα που το σκέφτομαι...και μιάς και δεν έχω τόσα χρήματα αλλα θα ήθελα να δείξω την εκτίμηση μου πρός το πανεπιστήμιο, ίσως με 50 λίρες να μπορούσα να ονομάσω ένα τασάκι στο τμήμα οικονομικών επιστημών, η ίσως με καμμια 100στάρα καμμια χέστρα στο υπόγειο της βιβλιοθήκης..Η ακόμα και ένα καζανάκι στο Clare Market Building. Τι ΧΛΙΔΗ.. και τι τιμή θα ήταν για μενα! Ίσως μάλιστα όταν σε 30 χρόνια απο τώρα ο γίος μου πάει στο ίδιο πανεπιστήμιο θα αισθάνεται και αυτός τιμημένος όταν θα αφήνει μακρουλές, ζουμερές κουρaδες σε μια χέστρα με το όνομα του πατέρα του!

Σε αυτό το χορό του παραλόγου έμπλεξα, βλέποντας οπτασίες για υψηλού επιπέδου εκπαιδευση και ουτοπιές για αξιολόγηση της ελεύθερης και κριτικής σκέψης. Κούνια που με κούναγε. ..Πίονια έιμασταν όλοι σε αυτό το μέρος και οταν δεν ακολουθούσαμε την λογική του αρχήγού τότε μας είχαν εξόριστους στο περιθώριο. Τα μαύρα πρόβαρα του ελεσι, αυτοί που δεν τα κατάφεραν, που δεν ήταν αρκετα έξυπνοι..

Την πλάτη σας γυρνώ και σας φτύνω άθλιοι. Μαύρη πέτρα ρίχνω και μουτζώνω το πνεύμα σας των εργαλειακών σχέσεων και της απατηλής διανόησης. Απο μένα σε αυτή τη ζωή τίποτα άλλο δεν θα πάρετε, ούτε ενα λαστιχένιο λουκούμι...

12 σχόλια:

Phantasmak είπε...

Τι μαθαίνει κανείς...

Τελικά δεν έχει σχέση το κύρος του ιδρύματος. Υπάρχουν τόσα πανεπιστήμια στην Αγγλία που κάποιοι μάγκες τους αποδίδουν το χαρακτηρισμό "για τους αποτυχημένους των πανελληνιων", π.χ. πρώην polytechnics και ξερωγώ, αλλά σε θέματα σχέσεων, οργάνωσης και ποιότητας στην εκπαίδευση φαίνεται πως βάζουν κάτω "ιδρυματάρες" τύπου LSE.

Πάντως εκείνες οι εστίες του LSE στο Χόλμπορν πρέπει να γαμάνε. Κατά τ' άλλα, το Χόλμπορν είναι καλο να το καπνίζεις, κακό να το επισκέπτεσαι.

J95 είπε...

Αυτό με το "παπαρίδης" είναι όντως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρον!

Phantasmak είπε...

Ξέχασα: Εν τω μεταξύ ξέρεις τι λένε οι συνήθεις μαλάκηδες που υποστηρίζουν τα ακριβά δίδακτρα (σαν αυτά στο λσε): Σου λέει στην ουσία δεν είναι ακριβά γιατί θα πληρώσεις τώρα μεν, αλλά θα βρεις μια γαμισερή δουλειά (εγγυημένα, αφού τελειωσες και LSE άλλωστε) και θα τα ξεπληρώσεις σε 2 χρόνια. Και την τρώνε μερικοί την καραμέλα και κοιμούνται χαμογελαστοί. Σου λέει αν είναι φτηνά τα δίδακτρα πα να πει αυτόματα ότι είναι για το μπούτσο και το πανεπιστήμιο, οπότε μαζεύονται όλοι αυτοί και λένε ας πούμε αυτή την παραμύθα κι όσοι δε γουστάρουν ας σπάσουν. Στ' αρχίδια μας γιατί τις απαιτούμενες θέσεις θα τις καλύψουμε έτσι κι αλλιώς μιας και υπάρχουν αρκετοί λεφτάδες που θα έρθουν.

Roman είπε...

gia na eimai eilikrinhs mphka (sto blog) gia na thaumasw thn fwto tou oikodespoth (...) kai kolisa.

polu endiaferon post.

sumfwnw me arketa apo auta pou les, diafwnw me liga:

a) einai sigouro oti apo pleuras upodomwn, campus, prosoxhs / proswpikhs sxeshs me tous foithtes klp einai entelws muthos to LSE; douleuw se prwhn polytechnic kai exoume polu pio ousiastikh sxesh me tous foithtes mas

b) arketoi apo to staff, alumni & former students exoun tromaktiko komplex & genikws uparxei arketh allazonia

c) auto me to campaign for LSE klp einai entelws geloio.

Wstoso, ekeinh th xronia (2000-01) gnwrisa merikous apo tous kaluterous anthrwpous kai ekana merikes apo tis kaluteres filies kai ezhsa merikes apo tis pio aksexastes empeiries ths zwhs mou. Oxi giati plhrwna h' otidhpote allo. Apla mou katse.

Epishs - parolo pou se megalo bathmo diafwnw rizika me to akadhmaiko zeitgeist pou epikratei sto Government Department (sto opoio hmouna, dhl. rational / public choice - which they're shoving down your throat), uphrxan 3-4 korufaioi kathigites / daskaloi tha elega pou me emathan pente pragmata kai me ekanan na skeftw. De nomizw oti exw piesei ton euato mou pote toso polu, eftasa sta oria tis skepsis mou.

Alla se genikes grammes den diafwnw mazi sou, nomizw oti einai arketa upertimhmeno.

Se oti afora to thema douleia prepei na sou steilw ena mikro dihghma pou eixa grapsei otan hmouna anergos epi 6 mhnes meta (exontas kanei 120 aithseis kai 8 interviews).

Juan Diosfavor είπε...

Αν είναι κάτι που τελικά σώζει αυτό το πανεπιστήμιο, είναι τα τρανταχτά ονόματα που εδρεύουν σε κάποια departments.

Το όλο σύστημα του πανεπιστημίου στηρίζεται σε αυτή τη λογική. Πάραυτα, το γεγονός οτι μίλησα για το δικό μου τμήμα (των μέσων και επικοινωνίας) δεν μου επιτρέπει να σχολιάσω και τη δουλειά που γίνεται σε άλλα τμήματα διοτί μπορεί να πέσω πολύ έξω. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που επικεντρώνω την κριτική μου σε αυτό που με ενόχλησε περισσότερο, δηλαδή την βιομηχανοποίηση της εκπαίδευσης που δεν γνωρίζει όρια.

Είμαι σίγουρος οτι σε ένα department στο οποίο διδάσκουν οι Τζον Γκρεί και Ντέιβιντ Χέλντ, δεν μπορεί παρά να αντλήσεις θετικές εμπειρίες αλλα και να σκεφτείς κάποια πράγματα με την ξεχωριστή λογική που μόνο κάποιοι τόσο ανοιχτόμυαλοι ακαδημαικοί μπορούν να σου χαρίσουν.

Δυστυχώς η ποιότητα εκπαίδευσης ενός πανεπιστημίου δεν άλλάζει με ένα η δύο departments και το λέω αυτό διότι στο δικό μου department δεν υπήρχε κάνενας εμπνευσμένος Χέλντ ή Γκρέι. Υπήρχαν απλά κάποιοι αρκετά καλοί γνώστες της επιστήμης της κοινωνιολογίας (συγκριτικά πολύ κατωτέρου επιπέδου με τους αντίστοιχους καθηγητές μου στο Ελληνικό πανεπιστήμιο) η οποίοι μάλιστα είχαν και πολύ μεγάλη δυσκολία στο να μεταδώσουν τη γνώση που κατείχαν..

..

Roman είπε...

ekana Social Psychology of the Media me ton Patrick Humphreys kai itan polu kalos - den kserw ti empeiries eixes esy mazi tou, alla nomizw oti einai polu diaforetikos apo tous upoloipous.

epishs, sto Sociology Department o Prof. Paul Rock itan fobera aplos, prositos kai "inspiring" (http://www.lse.ac.uk/collections/sociology/whoswho/rock.htm)

alla se katalabainw apoluta - h pleiopshfia twn lecturers (kai sto Government) - htan arketa pswnismenoi.

Ανώνυμος είπε...

Molis mou eswses th zwh!!Me exoun dextei sto Kwlo Lse kai OOOOla ayta pou les ta eixa myristei xwris kan na exw paei kai eixa tis amfivolies mou. Ypopsiazomoun oti prokeitai gia poly kalo promotion sthn ellada kai oti tsimpane oloi logw 1.didaktrwn 2. vouleytwn 3.katataxewn 4.topothesias 5.prestiggge 6.prhximatos gonewn. Epsaxna mhnes twra kapoion sto net pou na ta katagrafei gia na peistw! Tha paw sth 2h mou epilogh ektos Agglias ki as thewrhthei anatroph.S' eyxaristw.Epitelous
p.s Den ypervallw katholou

Juan Diosfavor είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Juan Diosfavor είπε...

Αγαπητέ Anonymous, χαίρομαι ιδιαιτερα για την καλη πραξη που έκανα χωρίς να το θέλω!

Μη ξεχνάς ομως οτι αυτή ειναι απλα μια προσωπική άποψη στην οποία δεν ξέρω κατα πόσο θα ήταν σοφο να βασίσεις μια απόφαση ζωής..Πέρα απο αυτά, ύστερα απο ένα σχεδόν χρόνο μακρία απο αυτο το πανεπιστήμιο, τολμώ να πώ οτι εμμένω στις απόψεις μου και με το παραπάνω.

Οτι και αν αποφασίσεις σου εύχομαι καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

H apanthsh sou ayth epivevaiwnei oti den to les apo empatheia h' kapoio allo kollhma. Den eimai-thelw na pisteyw- toso parormhtikh gia na epilexw apo to keimeno enos blog ti tha kanw. Apla epivevaiwses tis amfivolies mou akrivws thn hmera pou eixa kollhsei gia to ti na epilexw.

Ανώνυμος είπε...

...Den fantazomai epishs na eisai kanenas volemenos pou vgazei ta trela xrhmata sto investment banking kai ta grafei ola ayta gia na fanei 'anatreptikos' h' kati tetoio!Opws epishs den fantazomai na eisai monimos thamwnas stis kyriloaithouses tou mal(l)-akia!Eisai xaritwmenos kai eyfuhs par'ola ayta.
S.M

Juan Diosfavor είπε...

Σ'ευχαριστω και πάλι για τα καλά σου λόγια! Το σίγουρο είναι οτι ποτέ δε θα με δείς ούτε στο Mall, αλλά ούτε και σε investment banking η άλλου παρόμοιου τύπου εταιρία! Ευχομαι και πάλι καλή επιτυχία για ότι και αν κάνεις.

Take air